rad-sa-decom

Rad sa decom

Posebno smo ponosni što našu ordinaciju smatraju prijateljem dece. To znači da volimo da vidimo decu u našoj ordinaciji i da radimo sa njima, kao i to da većina dece srećna dolazi i odlazi od nas.

Po preporuci svih stomatologa u svetu, pa i našoj, upoznavanje dece i zubara, tj. prvi dolazak, treba da je takav da mama ili tata dovedu dete sa sobom kada ono ima tri i po do četiri godine. To je dolazak zbog takozvanog UPOZNAVANJA, gde se u većini slučajeva ništa neće raditi. Mi detetu tada ne otvaramo karton, već se samo upoznajemo sa njim, pri čemu se trudimo da ono zavoli ceo taj ambijent i atmosferu, što je od izuzetne važnosti.

Ako već tada, pri prvoj poseti, pristanu da sednu u stolicu, mi ih malo provozamo, pokažemo svetlo, sprej vode, sprej vazduha i ostale stvari koje su njima zanimljive, a onda “prebrojimo” zube, pričamo malo sa njima i često im poklonimo neku sitnicu koja nam je tu pri ruci. Sve to je, naravno besplatno, a poenta je u tome da prva, ili prve posete budu bez konkretnog rada, pri čemu deca stvaraju sliku o poseti zubaru, kao o nečemu što uopšte nije strašno i da čak može biti i zabavno. Od tada, sve je mnogo lakše!

Loše je da čekate da dete prvo zaboli zub, pa da ga tek onda dovedete kod nas! Mi ćemo svakako pomoći detetu, ali je sve to mnogo traumatičnije za dete, a nama rad neuporedivo teži. Zato je princip UPOZNAVANJA mnogo bolji, prihvatljiviji i pozitivniji za sve. Važno!!! Mlečni zubi su gotovo podjednako važni kao i stalni i zato kod dece još od najranijeg uzrasta treba insistirati na pranju zuba, u početku uz vašu pomoć, a kasnije samostalno. Zubi se peru svako jutro pre doručka, svako veče pre spavanja i preporučljivo je pranje posle uzimanja slatkiša.

Kako se pravilno peru zubi, pokazaćemo detetu već pri prvim posetama. Vaše je da sledite ova uputstva i da nikada ne plašite dete pričama o zubaru, jer to kod njega može prouzrokovati veliki strah i odbojnost. To su sve saveti zarad zdravlja, sreće i lepog osmeha vaših mališana!